Cart

Cart

Ukas plagg: Tie-dye

Tie-dye er en teknikk for å farge tøy som gir et fargesprakende psykedelisk mønster. 

Mange vil sikkert forbinde dette trippy mønsteret med 60-tallet og hippiene som bar dette som en uniform i opprøret mot krig og kapitalisme. 

Metoden for å lage disse mønstrene er å tvinne, snurre eller knyte plagget og binde det sammen slik at fargen ikke når alle delene på tekstilet. 

Bandhani-teknikk

Men denne teknikken for å farge tøy er eldgammel. De tidligste tegnene man har funnet på tie-dye teknikken er 4000 f.kr i India. Denne teknikken heter Bandhani og består ofte av mange små prikker som danner et mønster. 

Den nest eldste teknikken man har funnet spor av er fra 238 f.kr, øst i Japan og heter Shibori. Dette er nok den teknikken som minner mest om den som blir mest brukt i dag.

Siden 60- tallet har Tie-dye stadig funnet tilbake til både catwalken og gatemoten, men det vil er likevel alltid være noe rebelsk over å bære disse mønstrene. 

I Covid 19-tiden ble tie-dye en stor trend på tik-tok ettersom det var en fin aktivitet å gjøre hjemme. I følge insider.com kan dette også en trend som er kommet av det turbulente klimaet til Trump-administrasjonen. 

Du kan faktisk kjempeenkelt lage forskjellige varianter av tie-dye. 

Vi har testet hvordan det er å lage tie-dye med konditorfarge!

Nå skal vi vise deg hvordan du skal gjøre det, og hvordan du IKKE skal gjøre det!

Her ser du resultatet når vi prøvde å lage tie-dye med konditorfarge, og vi fant ut av vi hadde gjort følgende feil: 

  • Materialet på tøyet du skal farge kan ikke være plantebasert. Denne t-skjorten er av 100%bomull, og siden konditorfarge er syrebasert vil den ikke feste seg så godt til tekstilet. Det beste er å bruke ull, silke eller syntetiske stoffer. 
  • Bruk konditorfarge av god kvalitet. Vi brukte den vanligste typen du kjøper i dagligvare, men vi vil heller anbefale å kjøpe konditorfarge i en butikk som selger bake og kjøkkenutstyr.

Du trenger:

-Helt og rent hvitt plagg (ikke bomull)

-Konditorfarge (Av god kvalitet med mye pigmenter)

-Hyssing eller gummistrikk

-Bakebolle

-Salt

-Eddik 2dl

-Vann

Du vil også trenger noe å putte fargeblandingen i, vi brukte en tom balsam tube.

Det er også lurt å finne noe som beskytter gulv og hender mot vannsøl og farge.

Først legger du t-skjorten til bløt i en 50/50 vann og eddik blanding. 

Væsken skal dekke plagget, så har du for lite så lager du mer eddikvann. La plagget ligge minst en time. Dette skal hjelpe fargen med å feste seg til tekstilet.

I mellomtiden forbereder du fargen du skal bruke. Jeg valgte en blanding av grønn og blå for en sjøgrønn farge. Bruk så mye vann du tror du trenger for å dynke plagget. Jeg brukte 300mll vann og en hel tube blå og en hel grønn farge. Fargen jeg brukte er av typen du finner i de vanligste dagligvarebutikkene, men jeg vil sterkt anbefale å bruke en matfarge av bedre kvalitet for å oppnå den effekten man ønsker. 

No Replies on

Ukas plagg: Tie-dye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *