Cart

Cart

Ukens Plagg: Polkadot-kjolen.

Polkadot er et av tidenes mest ikoniske mønster vi finner på både klær og tilbehør. Gjentagelsen av symmetriske prikker spredt jevnt over tekstilet finner vi helt tilbake til middelalderen, og har gjennom alle tiår funnet sin plass i motebildet. Polkadot mønsteret er et kraftfullt og lekent mønster som gjør at alle som bærer det garantert vil bli lagt merke til. Kanskje det er nettopp dette som gjør det så uforglemmelig og ikonisk?

Første gangen “polka dots” ble nevnt var i Philadelphia magasinet Godey’s Lady’s Book fra 1857, som var et kvinnemagasin på den tiden. Vi har bilder fra 1800-tallet der man kan finne bilder av kvinner som bærer polkadot kjoler.

På spansk heter prikker lunares, som betyr “små måner”.

I 1920 årene ble polkadot mønsteret veldig populært ettersom det passet med den ungdommelige moten i de glade 20-årene. Mønsteret ble brukt både som husmor- kjoler, men også semi-formelle kjoler, bluser, og badetøy. I 30-årene ble polkadotkjolen enda mer populær, til tross for at det er et lekent mønster, ble det båret sofistikert av Hollywoods unge stjerner på denne tiden. 

Gjennom 40 og 50-årene var polkadot for alle anledninger og aldre. Både prikkene og personlighetene skulle være store og med store hatter, hansker, vesker og pumps ble en polkadotkjole riktig så elegant, og et av tiårets største fashion statement. 

Frank Sinatra’s første hit fra 1940 “Polka Dots and Moonbeams” viser omfanget av polkadot trenden fra den epoken.

I 60-årene kunne man fremdeles se polkadots i babydoll kjoler med hvit krage. Set kunne minne om kjolene som kom med den ungdommelige stilen på 20-tallet. Men prikkene her kunne variere. Det skulle ikke lenger kun være symmetriske prikker, de kunne komme i flere forvridde fasonger, og gjerne i sterke farger. 

Minnie mus hadde polkadot kjole siden 30-tallet, men først i 1961 hadde de animasjons-teknologien til å legge prikkene på film. 

Polkadot forsvant ikke på 70-tallet men slo virkelig til for fullt igjen på 80-tallet. Dette tiåret var tiden for å bringe tilbake stiler fra både 30, 40 og 50 tallet, og polkadotmønsteret var ingen unntak. 

Prinsesse Diana kunne ved flere anledninger bli observert i polka dot mønstrede kjoler og skjørt, og Madonna gjorde også sitt bidrag for å fyre opp under denne trenden igjen. Du kunne gjerne ha polkadot på alle delene av antrekket og tilbehøret for ekstra effekt.

Vi ser fremdeles polka dots overalt i dag på klær, tilbehør, kopper, leker, kunst og møbler, og mange vil kanskje tenke på polkadot som en retro stil med tanke på effekten den hadde i Amerikask populærkultur på 40-50 tallet, men i virkeligheten er det noe av det mest tidløse mønsteret vi har. 

No Replies on

Ukens Plagg: Polkadot-kjolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *